Ambasadori govore

IMG_17642_resize
Održana je peta međunarodna konferencija LEMiMA 2017 “Pravo ekonomija i menadžment u savremenom okruženju”
24/04/2017
upis-na-fakultet
Upis 2018/2019
12/05/2017
Show all
3_resize

U okviru dodatnih nastavnih aktivnosti kroz program „Ambasadori govore” studenti, asistenti i profesori Fakulteta za poslovne studije i pravo i Fakulteta za strateški i operativni menadžment, kao i učenici i nastavnici Srednje škole „Ušće“, imali su čast da ugoste izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Islamske Republike Iran u Republici Srbiji, Nj.E. gospodina Hossein Molla Abdollahi.

Tema današnjeg gostujućeg predavanja je bila: “Iran – danas i sutra”. Uvaženi Ambasador je svoje izlaganje započeo upoznavanjem sa ovom drevnom državom još od početka 3. milenija pne., kada su nastali prvi tragovi država na prostorima današnjeg Irana, odnosne drevne Persije. Danas Iran zauzima preko 1,6 miliona km2, sa populacijom od blizu 80 miliona stanovnika, a islam je državna i najzastupljenija religija. Stanovništvo govori iranskim jezicima, među kojima je najzastupljeniji persijski, kojim govori više od polovine stanovnika. Nakon revolucije 1979. godine, Iran je postao republika. Ambasador nas je upoznao sa iranskom ekonomijom, koja se temelji na proizvodnji nafte i poljoprivrede. Takođe, ukazao nam je da Iran temelji svoj razvoj na obrazovanju mladih, pa fascinira podatak da Iran danas ima preko 4 miliona studenata, a preko 3.000 se nalazi na prestižnim univerzitetima u SAD na doktorskim studijama. Takođe, Ambasador nam je ukazao na još mnogo bitnih informacija koje su nam pomogle da bolje, kvalitetnije i sveobuhvatnije sagledamo kulturu, istoriju, duh i perspektive razvoja ove lepe zemlje.

Prisutni studenti su bili inspirisani da postave nekoliko pitanja Ambasadoru, na koja je on sa velikim zadovoljstvom i odgovorio. Bilo je interesantno čuti komentare našeg gosta na studentska pitanja o najnovijim dešavanjima u svetskoj ekonomiji i politici.

Zahvaljujemo se njegovoj ekselenciji gospodinu Hossein Molla Abdollahi na izdvojenom vremenu i na održanom predavanju i radujemo se novim, već dogovorenim susretima.